Tips vid fönsterbyte

Låt fönsterbytet bli en bra affär

Trött på dragiga fönster och hög energiförbrukning? Med ett fönsterbyte kan du spara energi – och pengar. 

Fönster är fantastiska när det handlar om att skapa ett behagligt klimat, hålla värmen och spara energi. Grovt räknat försvinner en tredjedel av värmen som läcker ut från ett hus via fönstren. Genom att låta oss byta till nya energieffektiva fönster sparar du energi och pengar. Sätter du in nya fönster med U-värde under 1,0 så kan du sänka din inomhustemperatur med ett par grader.

Andra faktorer som påverkar hur energieffektivt fönster är hur många glas som finns i fönstret samt om det är luft eller gas i mellanrummen mellan rutorna. Gas ger bättre isoleringsförmåga.

Gamla fönster släpper ofta ut värme

Gamla fönster må vara vackra och genuina, men de kan ofta få problem med kondens på insidan. Det beror på att det inre glaset kyls ned och blir betydligt kallare än luften i rummet. Energieffektiva fönster är varmare vilket gör att det inte uppstår kondens i samma omfattning.

U-värde är måttet för hur energieffektivt ett fönster är. Desto lägre värde desto bättre isoleringsförmåga. Äldre fönster har ofta ett U-värde mellan 2,8 och 3,0, ett modernt energieffektivt fönster ligger mellan 1,0 och 1,7.

Ett brett utbud kvalitativa fönster

Men vilka fönster ska man byta till? Det finns gott om alternativ, så det är inte alltid helt lätt att hitta rätt. Aluminiumfönster kräver mycket litet underhåll och är energieffektiva med låga U-värden. Moderna energieffektiva aluminiumfönster finns i en mängd olika utföranden, sidohängt, vridfönster och fasta fönster.

Traditionella träfönster är fortfarande vanligast i svenska hus. De har flera fördelar i det billiga materialet och miljövänlighet. Moderna träfönster är dessutom energieffektiva och tål väder och vind mycket bra.

nya fönster med träd i bakgrunden

Fönsterbyte med kvalitetsgaranti